Ms.L’s stories outside the clinic / Chuyện bên lề phòng khám của L.

Vietnamese below


Ms.L is one of my oldest friend from my hometown . Last weekend we went to coffee and i find her stories so interesting i had to write it down. Thats how this post was made.

She now working for private clinic in the city, and recently the amount of patients was rising , most of them were people from the countryside around the city- who didn’t happy with the medical service of local clinic. “Someday i had to worked with nearly 70 patients and then continue with that amount of file in the afternoon” she said ” It really hard work ”

The reason for the increase number of patients is unoffical contracts between bus drivers and the clinic , for each patient they bring to the clinic they got some extra money. So they keep searching for more and more patient from far away to bring them in for cash, but its a win – win for both the patient and the clinic. Just the staffs not so happy about it .

Anyway , she noticed that some patient actually comeback by themselves , after they try the service from her work place . So many people have complained that local clinic , even hospital had poor service , they didnt even want to go there . But she really concern about all the patients, they from countryside, most of them are farmer , they dont familiar with all the paper works and how important the insurance is . With the newest law, all the medical fee without insurance will raise three time than before , and it a real burden for the patients.

Beside of that, sometime she met some odd stories from people she met everyday. Like the other day a patient with middle of Vietnam accent came , she was so surprise . She wonder how  he come all the long way to get here to live. His story was not that she expected. He was go to served the army in Quảng Trị back in the day Vietnam still at war and in that time he met and talked with those “mế” -( the way to call woman in that area). So when he returned from the war, he came home with mixed voice like that. And with Ms.L small story like that  made her work more exciting everyday.


 

L là một trong những người bạn cũ hiếm hoi còn lại của mình ở quê nhà . Cuối tuần rồi bọn mình có ra ngoài cafe chém gió , và bởi vì quá hấp dẫn bởi những câu chuyện của L, mình quyết định viết lại những câu chuyện ý. Và đó là lý do chuyên mục này được tạo nên.

L làm việc ở một phòng khám tư nhân trong thành phố , và gần đây số lượng bệnh nhân tăng lên rất nhiều , đa phần là những người từ những huyện xa xôi , không mấy hài lòng với những dịch vụ ở địa phương. ” Có những ngày bọn tao phải khám gần 70 người xong rồi chiều lại tiếp tục đánh vật với 70 cái bệnh án như thế ” L nói ” Làm bục mặt ra”

Một phần lý do cho sự gia tăng lượng người đến khám là bởi những giao kèo không chính thức giữa những người lái xe khách và chủ phòng khám, với mỗi bệnh nhân mà họ lôi kéo được thì phòng khám sẽ chi trả cho họ một số tiền tương đối. Đấy là lý do mà họ ra sức tìm kiếm bệnh nhân đến mỗi ngày, nhưng đó là điều đôi bên cùng có lợi cho cả bệnh nhân cũng như phòng khám, chỉ có đám nhân viên là kiệt quệ.

Cô ấy cũng nhận thấy rằng có một số bệnh nhân đã chủ động quay lại với phòng khám, rất nhiều người trong số họ bức xúc với phòng khám địa phương, thậm chí là cả bệnh viện với cơ sở vật chất nghèo nàn và thái độ phục vụ không ra gì. Tuy nhiên L cũng rất băn khoăn về những bệnh nhân, đa số họ đều đến từ những miền quê, làm nông, và không mấy hiểu biết về những thủ tục hành chính cũng như các hoạt động của bảo hiểm. Nhất là khi trong điều lệ mới nhất các chi phí khám chữa bệnh khi không có thẻ bảo hiểm y tế sẽ tăng gấp 3 lần , một gánh nặng thực sự lên trên những người dân.

Tuy nhiên bên cạnh những điều đấy, đôi khi trong công việc L cũng gặp những con người kì lạ. Một ngày nọ một bệnh nhân với giọng miền Trung đến khám, cô đã vô cùng bất ngờ. Cô không biết điều gì khiến một người lặn lội xa xôi về một miền quê này để sinh sống. Câu trả lời của bác ấy hoàn toàn khác những gì cô tưởng tượng. Trong những năm tháng chiến tranh , bác đã nhập ngũ và được đưa vào chiến trường miền Trung . Tại đây sống và tâm sự  trò truyện với các mế hàng ngày khiến ngày trở về, bác đã có chất trong trộn lẫn đặc biệt như vậy .

L nói rằng chính những câu chuyện nho nhỏ bất ngờ như thế khiến công việc của cô thú vị hơn rất nhiều.

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Khác and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s